Welk leuningwerk is voor de entresolvloer noodzakelijk?

Bij het ontbreken van deugdelijk en goed sluitend leuning- of hekwerk bij entresolvloeren, is het zeer goed mogelijk dat personen en/of materialen van de entresolvloer naar beneden vallen met vervelende gevolgen.

Leuningwerk entresolvloer
Leuningwerk entresolvloer

Tevens bestaat de mogelijkheid dat voorwerpen van de entresolvloer worden gestoten en dat vervolgens mensen, die op een lagere etage aanwezig zijn, hierdoor worden geraakt.

Daarom gelden de volgende richtlijnen voor het afschermen van entresolvloeren:

  • Er is sprake van een entresolvloer als er in de werkruimte een hoogteverschil tussen vloeren is van 2,5 meter of meer.
  • Bij lagere hoogten kan ook sprake zijn van een entresolvloer als het gevaar bestaat dat wanneer personen of/en materialen van zo’n vloer vallen een ernstige verwonding niet kan worden uitgesloten.
  • Entresolvloeren moeten rondom voorzien zijn van leuningwerk met een minimale hoogte van 1,0 meter. Ook moeten deze entresolvloeren voorzien zijn van een tussenleuning en een schoprand van minimaal 15 cm.
  • De verticale tussenruimte tussen het leuningwerk is niet meer dan 47 cm.
  • De leuningconstructie moet voldoende sterk zijn. Deze moeten een minimale verticale punt belasting van 125 kg kunnen hebben en horizontaal minimaal 30 kg.(eisen conform NEN-EN 12811-2)
  • Indien de leuningconstructie moet worden geopend, bv door een palletopzetplaats, dan moeten er voorzieningen worden aangebracht die toegang van personen tot die werkplek verhinderen. Hiermee is valgevaar uitgesloten in alle denkbare werksituaties.

De leuningconstructie van Noordrek BV is standaard 1.000mm hoog. Onze leuningconstructie heeft minimaal een horizontale belasting van 50 kg. Bij een publiekstoegankelijke leuning bedraagt deze belasting 100 kg!

Entresolvloer palletopzetplaats:

  • Variant met rood/witte ketting

  • De meest voorkomende variant van een palletopzetplaats voor de entresolvloer is tevens de meest voordelige. Dit is de palletopzetplaats met een rood/witte ketting uitvoering. In de leuningconstructie wordt een traanaluminiumplaat van 1500x1200mm geplaatst. Deze wordt aan de zijkanten afgeschermd door leuningconstructie. Aan het begin van de plaats wordt een rood/witte ketting geplaatst, zodat de palletopzetplaats niet per ongeluk wordt betreden De afmeting is afgestemd op een Euro of blokpallet. Natuurlijk zijn ook hier afwijkende afmetingen mogelijk.
  • Variant met “veiligheid kantelhek” ook wel doorlaatinrichting genoemd
kantelrek-entresolvloer
kantelrek-entresolvloer

Een andere variant is de variant met een veiligheid kantelhek. Dit is de meest veilige variant.

Met een doorlaatinrichting /veiligheid kantelhek zijn de openingen en pallet opzetplaatsen op entresolvloer voortaan optimaal beschermd. Een kantelhek zorgt ervoor dat een opzetplaats nooit meer onbedoeld ”open” staat.

  • Variant met 360 graden draaiplateau

Deze doorlaatinrichting kantelt echter niet, maar draait.

Het voordeel voor de heftruckchauffeur is dat er geen hoogtebeperking is voor de af te zetten, of op te nemen palletlading op de etagevloer, of het bordes.
Tevens wordt voorkomen dat medewerkers en goederen naar beneden vallen. De doorlaatinrichting is geschikt voor lasten van 1.300 mm breed en 1.400 mm diep met een onbeperkte hoogte en wordt handbediend vanaf de etagevloer.